maanantai 10. elokuuta 2009

Syö ruokaa!

Eat food, not too much, mostly plants
- Michael Pollan

Ajattelin kirjoittaa lyhyesti syömisestä, kun tässä lomaillessa on voinut taas palata elämisen perusteisiin. Tähän saakka lomailu on hyvin pitkälti sujunut seuraavasti:

- herään kun kroppa on valmis heräämään
- aamupalaksi tuoreita marjoja, jogurttia, chiaa, mehiläisten keräämää siitepölyä, pähkinöitä, vihanneksia, jogurttia, pari palaa tuoretta leipää, juustoa ja vihreetä teetä
- tiibetiläiset riitit omenapuun alla
- tutkimusmatkailua lähialueilla
- lounaaksi salaattia ja ahvenia
- illalla lenkkeilyä, vaeltamista, kävelyä
- salaattia, grillattuja vihanneksia, kalaa
- lukemista ja nukkumaan kun tulee pimeää

Saattaa kuulostaa tylsältä, mutta kun viikon on tota ohjelmaa mennyt niin täytyy sanoa, että kroppa ja mieli voivat todella hyvin. Tuoreita marjoja on tullut popsittua vähän joka välissä ja ne tosiaan antavat energiaa. On ollut luksusta kun on saanut mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa, mustaherukkaa, puolukkaa, karviaista ja jopa lakkaa, ja vielä itse poimittuina. Ihminen todella on metsästäjä-keräilijä.

Jos nyt unohtaa puheet kaikista ravintoaineista, dieeteistä ja superfoodhifistelyistä, niin lyhyesti voisi syömisestä sanoa, että syö ruokaa älä ruokatuotteita. Tämä tarkoittaa usein sitä, että pitäisi syödä sellaista mitä isovanhemmatkin tunnistivat ruoaksi, oli ne sitten omat isovanhemmat tai samaa sukupolvea olevat ihmiset toisella puolella maapalloa. Ruokaa voi periaatteessa syödä niin paljon kuin haluaa, mutta ruokatuotteita olisi vältettävä aina kuin mahdollista.

Ruoka on:

- kasvatettua
- sotkuista
- vaihtelevan laatuista
- helposti pilaantuvaa
- valmistamista vaativaa
- värikästä
- aidon makuista
- sidoksissa vuodenaikoihin ja kulttuuriin

Ruokatuotteet ovat:

- valmistettuja
- käteviä
- aina tasalaatuisia
- "ikuisesti" säilyviä
- tylsiä
- keinotekoisia
- aina saatavilla
- heti syötäviä

Ruoat ja ruokatuotteet voivat usein myös erottaa siitä, että ruoat eivät ole pakattuja kun taas ruokatuotteet myydään värikkäissä pakkauksissa. Ruokatuotteet ovat usein myös suurta bisnestä kun taas ruoalla on vaikea rikastua. Tämän takia ruokatuotteita mainostetaan agressiivisemmin, sillä niissä liikkuvat isot rahat. Osta siis niitä tuotteita mitä ei mainosteta, eli vihanneksia, pähkinöitä, hedelmiä ja kalaa. Jos jotain mainostetaan agressiivisesti, vältä sitä. Jos kukaan ei hehkuta tuotetta ja pakkaa sitä värikkääseen muovipakkaukseen, se on usein turvallista ja laadukasta. Ennen kassalle menoa niin katso ostoskärryyn. Löytyykö värikästä ruokaa vai värikkäitä pakkauksia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti