perjantai 22. heinäkuuta 2011

Nirvanaan kuudessa viikossa

Mitä se tarkoittaa kun naistenlehtien etusivut huutavat, että "kesäksi kuntoon", "elämäsi kuntoon viidellä vinkillä" tai "täydellinen vartalo kuudessa viikossa". Mitä tarkoittaa tämä mystinen sana "kuntoon". Otsikoista ja markkinointipuheista päätellen tämä on joku staattinen tila minkä voi saavuttaa tietyssä ajassa. Samalla lailla kuten mainokset myyvät meille onnellisuutta. Itse en usko, että on olemassa päämäärää nimeltä "kuntoon", eikä se tila ainakaan ole staattinen tai pysyvä. Elämässä kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Koitamme kontrolloida asioita ja saavuttaa pysyvyyttä, mikä ei tietenkään ole jatkuvassa muutoksen virrassa mahdollista. Asetamme tavoitteita esimerkiksi laihdutukseen, mutta mitä sitten kun saavutamme tämän itsellemme asetetun tavoitepainon, siinäkö sitten pysymme loppuelämämme? Valitettavasti universumi toimii eri logiikan mukaan. Koska kaikki on muuttuvaa niin myös esimerkiksi painomme vaihtelee jatkuvasti, jokainen aamu herätessämme olemme joko kevyempiä tai painavampia kuin edellisenä aamuna. Sama koskee hyvinvointia tai terveyttä. Jokainen hetki muutumme aina askeleen terveempään tai sairaampaan suuntaan. Useimmiten nämä tietenkin ovat niin pieniä muutoksia, että emme huomaa niitä jos tarkastelemme niitä päivittäin tai tunneittain. Vasta kuukausien tai vuosien päästä näemme mihin suuntaan muutos meidät vei tai mihin suuntaan me veimme muutoksen. Muutos on kuitenkin varmaa.

Mielestäni terveys tai hyvä kunto on jatkumo ilman varsinaista päämäärää. Tai jos on päämäärä niin se olkoon vuosien tai vuosikymmenten päässä. Terveyttä tai hyvää kuntoa ei voi hankkia kuten asuntoa. Kun ostaa asunnon niin siinä se on ja pysyy, mutta hyvinvoinnin eteen on tehtävä töitä päivittäin, sillä jokainen hetki muutos vie meitä johonkin suuntaan. Ja tähän suuntaan voimme vaikuttaa itse. Jos oikeasti haluamme kehittyä ja omaksua uusia asioita niin se vaatii aikaa, sitoutumista ja kärsivällisyyttä. On sanottu, että jos haluaa tulla todella hyväksi jossain niin se vaatii 10 000 tuntia harjoittelua. Voimme siis tulla todella hyväksi jossain 10 vuodessa jos harjoittelemme jokainen päivä kolmisen tuntia. Tässä on suuri ristiriita siihen kun nykymaailma nopeutuu jatkuvasti ja asiantuntijuutta alaan kuin alaan myydään viikonloppukurssilla. Samaa nopeaa muutosta ja kehitystä luvataan myös mainoksissa. Nykykulttuuri tuntuu olevan allerginen asioille jotka oikeasti vievät aikaa tai vaativat sitoutumista.

Terveys ja kunto ovat kuitenkin asioita, jotka vaativat aikaa ja sitoutumista. Niitä ei voi ostaa pullossa, ei purkissa, ei naistenlehdestä, eivätkä ne myöskään ole tiloja jotka ovat pysyviä vaikka ne joskus kokisi saavuttavansakin. Vaikka asiat muuttuvatkin nykykulttuurissa nopeammiksi ja pinnallisemmiksi, niin se ei tarkoita, että luonto toimisi samalla tavalla. Itse yritän ajatella asioita niin, että teen mahdollisimman hyviä valintoja ja asioita juuri nyt, tässä hetkessä. Ja muutos vie minua sitten mahdollisesti terveempään suuntaan. Ehkä jopa joskus saavutan tilan jolloin voin sanoa olevani "kunnossa", sillä olen ymmärtänyt, että se on on vähän kuin Nirvana.1 kommentti:

  1. Hyvä teksti! Mun mielestä aina kun tarjotaan yksinkertaisin pikaratkaisuja, silloin ollaan ensisijaisesti tekemässä rahaa jollekin taholle eikä aidosti yritetä ratkaista niitä asioita.

    VastaaPoista