keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Kari Suomalaisen vieraskirjoitus

Olli Sovijärven blogissa oli aivan erinomainen Kari Suomalaisen vieraskirjoitus ja suosittelen todella lämpimästi sen lukemista. Kannattaa ehdottomasti lukea kokonaan, mutta tässä muutama poiminta:

"Kun liikuntaa ajattelee haasteena, voi ajatella, milloin on järkevää asettaa itselleen lisää haasteita. Kaikki tietävät, että liikuntaa ei kannata harrastaa sairaana. Sairaana ajatuskin treenaamisesta tuntuu vastenmieliseltä. Mutta kuinka moni ajattelee samoin väsymyksestä? Tässä yhteydessä ihmiset usein ajattelevat laiskuutta ja piiskaavat itsensä liikkeelle. Väsymys on kuitenkin aivan looginen ja luonnollinen viesti elimistöltä, joka kertoo tarpeesta levätä.  Haluatko olla parhaimmillasi urheillessasi? Väsyneenä et ole. Ja ei, liikunta ei piristä. Väsymys katoaa, kun kehon pakottaa suoritukseen, mutta vain siksi, että elimistö on luotu selviytymään haasteista. Liikunta nostaa tässä tapauksessa kortisolitasoja ja verenpainetta ja muita muuttujia, jotta treenistä selvittäisiin edes jotenkin kunnialla. Optimaalista liikuntaa väsyneenä urheileminen ei suinkaan ole" 

"Pidä kehon viestejä viesteinä, älä vaivoina. Palohälyttimenkin piippaus on harmillista mutta sen tarkoitus on estää vielä suuremmat harmit. Kivun voi kyllä kestää, mutta kivun kanssa treenaaminen on ehkä hölmöintä mitä tiedän. Kipu heikentää, kipu muuttaa liikekaavoja epäedullisiksi ja aiheuttaa keholle kuormitusta, jota se ei välttämättä ole suunniteltu kestämään. Kivun kanssa opitut väistämisstrategiat uppoavat hermostoon ennätysvauhdilla ja näiden poisopettelu onkin sitten työlästä. Välttämisstrategioita EI voi hallita ja sammuttaa treenin aikana"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti